top of page
BELT logo_2024_small_DK.png
P1280268_-_Offshore_Air_Turbines_in_Femern_Belt ennding.png

BELT katalog 2
Studio Stubbekøbing

En væsentlig del af BELT-initiativet er BELT-studierne, hvor studerende fra RUC og TH Lübeck arbejder med forskellige lokaliteter i BELT-regionen som en del af deres respektive bachelor- og kandidatuddannelser. Hvert studio er dedikeret til at identificere anbefalinger og udvikle stedsligt forankrede handlingsplaner, der fokuserer på specifikke spørgsmål inden for regionen. Hvert studie gennemføres i tæt samarbejde med lokale aktører på både borger- og kommunalt niveau. BELT-studierne er designet til at være så realistiske som muligt og omfatter anbefalinger til den fremtidige udvikling af byen eller lokalsamfundet. Resultaterne og ideerne fra de enkelte studios vil blive integreret i en overordnet strategi (BELT Vision) ved projektets afslutning.

Dette andet studio blev afholdt i vinteren 2023. Med fokus på byen Stubbekøbing på Nordfalster, som en særlig planlægningscase, undersøgte studerende ved Roskilde Universitet og Technische Hochschule Lübeck overordnede temaer, der er relevante for udviklingen generelt i bæltregionen: At vende negative befolkningstendenser, kulturel revitalisering af tidligere industrielle havneområder, turisme- og erhvervsudvikling og identifikation af nye anvendelser og strukturer for det offentlige rum.

Et centralt mål for studioet var at forstå lokalsamfundets rolle i transformationsprocesser og adressere lokale værdier og borgernes behov gennem bottom-up-deltagelsesmetoder. Således deltog lokale borgere i en workshop med de studerende i løbet af studioet og delte deres ønsker til en fremtidig udvikling.

Ud over de akademiske institutioner var Projekt 4850 forskningspartner for nogle af de studerendes projekter. Projekt 4850 arbejder på at omdanne en silo og de omkringliggende bygninger i havneområdet i Stubbekøbing til et kunst- og medborgerhus. På studioet blev de ovennævnte udviklingstematikker også sat i særlig sammenhæng med silotransformationen, samtidig med at der også blev rettet fokus på udviklingspotentialet i Stubbekøbing i et bredere perspektiv.

De overordnede resultater af studiet var:

  • For det første udvikling af en generel forståelse af de planlægningsmæssige udfordringer og potentialer, som Stubbekøbing står over for som en mindre by i den nye bæltregion.

  • For det andet blev der gennemført rumlige analyser af bystruktur og stedskarakteristika, og der blev foretaget sammenligninger med byen Neustadt, som var genstand for det første BELT studio.

  • For det tredje skitserede analyser af borgernes perspektiver på udviklingen en række tilgange til at organisere bottom-up-planlægningsprocesser.

 

Bymidten og havneområdet har været omdrejningspunkter for analyserne, da de udgør vigtige steder for revitalisering. Analyserne var alle baseret på en kombination af teoretisk viden og omfattende feltarbejde i byen.

 

35 studerende fra byplanlægningsuddannelserne på Roskilde Universitet og TH Lübeck var involveret i studioet - som også omfattede flere måneders forberedende arbejde, hvor de studerende undersøgte og konceptualiserede planlægningsudfordringer teoretisk, afprøvede metoder og foretog feltstudier.

Semesteret og studiearbejdet blev organiseret af Majken Toftager Larsen, Lasse Koefoed, Astrid Laura Dam Jensen, Thomas Theis Nielsen og Thomas Skou Grindsted ved Roskilde Universitet og Anika Slawski ved TH Lübeck.

Det andet BELT Studio

Femern_edited.jpg

Planlægningskontekst

Urban struktur - Koncepter

Tilgange til borgerdeltagelse

Analyse og koncepter - oversigt

Partnerships

bottom of page