Koncept 7
Hovedgaden
Stubbekøbing er en gammel købstad og har en klassisk købstadsstruktur. Handelsgaden går parallelt med havnen, og byens torv er ligger centralt i et snit syd for havnen, og byens butiksliv har været og er koncentreret i Grønnegade, Torvet og dele af Møllegade.
Som i mange andre byer, ændres erhvervsudviklingen over tid. Men hvordan har erhvervsstrukturen ændret sig? Har der været en ændring i forskellige sektorer, hvor turisme/service er vundet frem i handelslivet? Hvor peger udviklingen hen i mod, og hvordan kan man planlægge erhvervsstrukturen fremadrettet. Hvad skal man eventuelt satse på?
Formålet er at kortlægge den historiske erhvervsudvikling i Stubbekøbings bymidte, Grønnegade, Torvet og Møllegade og tilstødende gader i perioden 1970-2023 igennem kartering og byrumsklassifikation. Her lægges også vægt på at identificere tomme erhvervslokaler og misvedligeholdte bygninger, afdække deres historie og fredningsstatus. På den baggrund fremsættes forslag til, hvordan der kunne skabes nyt liv og funktioner i bygningerne.
Intro
Kortstudier viser hvordan der historisk er sket en gradvis nedgang i forskellige servicefunktioner i bymidten. I dag er der stadig lokalt handelsliv, men der står også flere bygninger tomme i hovedgaden med forskellige grader af forfald.
Eksempel på kortlægning af funktioner i 1998
Analyse
Der eksisterer dog også masser af udviklingspotentiale i forhold til at bruge hovedgadens bygninger til at synliggøre det lokale liv og fortællinger mere. Eksempelvis ved at bruge tomme butikslokaler til kommunale servicefunktioner, eller kontorerhverv, der pt ligger på første sal flytte ned i stueetagen. Lokale fællesskaber i form af foreningsliv, turisme og lokal fødevareproduktion udgør også væsentlige potentialer, som der bør satses på i den fremtidige udvikling af hovedgaden.
Udviklingspotentiale
Analysen er gennemført af bachelorstuderende på geografi på Roskilde Universitet i forbindelse med kurset Geografi i praksis efterår 2023.